fotografie © Elodie Heloise

Een stukje Curacao extra | Houtskool branden op Curacao

Echte BBQ-liefhebbers zweren bij bbq-en op houtskool. Er gaat niets boven de smaak die houtskool op je stukje vlees of vis achterlaat. Vincento Hans [73] is karbonero [houtskoolbrander]. Eén van de weinigen op het eiland die deze kunst nog verstaat. Hij leerde het ambacht als jongetje van zijn vader. Bij Vincento kun je echte houtskool krijgen. Als je ter hoogte van Cost-U-Less aan de Jan Noorduynweg bij de verkeerslichten naar rechts gaat en door rijdt richting de rotonde van Zegu vind je Vicento’s brandplaats aan je rechterhand, zo’n 200 meter voor de rotonde. Allerlei soorten hout verzamelt hij op zijn brandplaats. Vaak gebracht door mensen die hun tuinen hebben opgeruimd en die onderweg naar de stortplaats eerst bij Vicento langsgaan. Op ambachtelijke wijze bouwt Vicento ovens waar het hout een week ligt te smeulen en te roken. Totdat het houtskool geworden is. Met zorg controleert hij regelmatig of het ventilatiesysteem voldoende zuurstof doorlaat om het hout smeulende te houden. Na een week moet de houtskool afkoelen. Ook dat neemt tijd in beslag. Gemiddeld duurt het zo’n twee weken voordat Vicento zijn houtskool in jutezakken kan verpakken. Vicento is al lang gepensioneerd maar kan het karbonbranden niet laten. Hij heeft zijn vaste klanten die hem op zondag bezoeken. Die krijgen een praatje, een glimlach en een zak houtskool. Zolang de voorraad strekt.

Cpost mei '10 | inhoudsopgave | archief | Curacao blog | Cpost op facebook | Cpost-twitter | Cpost-team | tell-a-friend | Word abonnee!

2010 © online magazine Cpost | een initiatief van Memento Vivi & Elodie | beelden & teksten in Cpost mogen niet gekopieerd worden zonder toestemming v/d maker!