Alleen maar zon, zee, strand en palmbomen? | Is dat typisch Curaçaos door Aruna Jhagru | pagina 12 van 24 | December 2011

Alleen maar zon, zee, strand en palmbomen?

Zon, zee, strand en palmbomen. Dat zijn de eerste woorden die bij mij opkomen als ik denk aan een tropisch eiland. Zijn de woorden die bij mij opkomen ook heel typerend voor Curaçao? Het zegt naar mijn idee meer over een ansichtkaart dan over het land zelf of zie ik dat helemaal verkeerd?

Een aantal maanden geleden heb ik de stap genomen om niet meer op vakantie te komen naar Curaçao maar hier te blijven wonen. Weg van mijn koude kikkerlandje en op naar de heerlijke zon. Sinds ik hier ben, ben ik mij steeds meer gaan afvragen of zon, zee,strand en palmbomen wel typisch Curaçaos zijn.

Van molentjes, klompen, tulpen en delfts blauw naar Kunuku huisjes, Chichi’s met hun mooie kleuren en vormen en de heerlijk tropische muziek en dans. De cultuur van dit eiland ervaar ik vooral als warm en kleurrijk. Maar is dat echt typisch Curaçaos? Zijn het niet de bewoners die iets typisch hebben of maken?

Als ik kijk naar mijn schoonvader die elke zondag met zijn vrienden, onder een boom of waar ze maar ook een stukje schaduw kunnen vinden, een potje domino speelt. Of naar de snèk waar men verkoeling zoekt met een koud biertje. Of gewoon een groepje op een bankje die gezellig aan het kletsen zijn. En laten we vooral niet het lekkere eten vergeten in grote hoeveelheden. Kortom veel gezelligheid met elkaar en alles op zijn tijd.
Dit zijn voor mij momenten dat ik denk, het is niet alleen maar zon, zee en strand. Net als elke ochtend bij de snèk stoppen voor een warme pastechi. En de dame die bij de verkeerslichten staat en de ochtendkrant verkoopt. Dat is nou typisch Curaçaos!

Leave a Reply