Gooi het in de prullenbak! door Aruna Jhagru | Typisch Curaçao | pagina 14 van 23 | Juni 2012

Gooi het in de prullenbak!

Afval in de mondi, afval op muurtjes, afval naast de prullenbak, afval overal! Als ik om me heen kijk zie altijd wel ergens lege plastic flesjes, blikjes, lege afhaalbakjes van de (wel heerlijke) truck di pan, papier en ik weet niet wat voor rommel nog meer, op de grond liggen.
Het wordt nog veel erger. Zo was ik laatst in de buurt van Ronde Klip. Nou wat ik daar zag was gewoon te absurd voor woorden. Het lijkt daar een opslagplaats voor oude koelkasten, wasmachines, volle vuilniszakken, zwerfafval… Er liggen zelfs dode dieren. Ik wist niet dat dit eiland als één grote prullenbak werd gezien?! Vuilverwerkingsbedrijf Selikor heeft er volgens mij een concurrent bij. De ‘ik-dump-mijn-afval-overal’, als het maar uit mijn zicht is.

Er is wel een maar aan dit verhaal, want kan iemand mij zeggen hoeveel (openbare) vuilnisbakken er op dit eiland zijn? Naar mijn weten zijn die niet veel aanwezig. Dus ja, waar moeten we dan onze troep ingooien als we net dat heerlijke koude frisdrankflesje hebben leeggedronken? Het moet natuurlijk wel van twee kanten werken. Willen we dat het eiland schoon blijft, zet dan ook om de paar meter een vuilnisbak neer! Ik vind dat de overheid iets aan dit afvalprobleem moet doen, want nogmaals willen we niet allemaal een schoner Curaçao?
Neemt niet weg dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze eigen troep. Als we ons zakje chips leeg hebben gegeten en er is geen prullenbak in de buurt, neem het dan mee naar huis en gooi het in de kliko. Is maar een kleine moeite, hoor. Want we kunnen wel een ander de schuld geven waarom de troep overal ligt behalve waar het hoort, maar een schoner eiland begint bij onszelf. Tenslotte is het eiland Curaçao het huis van ons allen. En zeg nou zelf, in ons eigen huis gooien we toch ook geen leeg zakje chips op de grond?

6 comments to Gooi het in de prullenbak! door Aruna Jhagru | Typisch Curaçao | pagina 14 van 23 | Juni 2012

 • olijn

  Dit zal altijd een probleem blijven als de mens geen respect voor zichzelf en de natuur gaat krijgen.
  Prullen bak of niet.
  Je kunt het ook meenemen naar huis en thuis weggooien.
  48 jaar geleden hebben we met de scholen op Curacao een schoonmaak actie gehouden die heten (tindi corsou liempi) Hoop dat ik dit goed schrijf!!
  Bij mij heeft het duidelijk iets opgeruimd het was en is mijn eiland en daar daar ik zorg voor met veel plezier.

 • M. Meens

  Helemaal mee eens, maar wat het grof vuil betreft, als ik bel en ze spreken een tijd af dat ze het komen ophalen en ze komen niet heb ik een probleem. Moet ik het zelf wegbrengen maar hoe doe ik dat als ik geen auto heb???
  Het zou fijn zijn als mensen zich aan afspraken kunnen houden en dat geld niet alleen voor selikor!!!!

 • Janny Keus van Nieuwkerk

  In februari wilde ik het graf van mijn vader bezoeken die op de Roodeweg ligt.
  Carnaval was net voorbij tot m’n verbazing lag achter de muur zoveel afval van het feest,dat vond ik heel erg.We hadden een nieuw graf genomen omdat mijn vader in 1940 bij de Politie om gekomen is.
  Wij hebben vaak het oude graf bezocht en was ik benieuwd naar het nieuwe graf.
  Helaas na al die troep gezien te hebben konden we ook het graf niet op het hek was opslot.
  Ja dat is de andere kant van Curacao, maar de mensen die ik ontmoette waren heel erg lief en behulpzaam.Ik ben ondanks alles toch trots dat ik in Curacao geboren ben.
  Groetjes, Janny Keus.

 • Frank van de Weijer

  Ik moet Aruna, helaas gelijk geven. Ik was vorig jaar na velen jaren weer eens terug op Curacao met mijn vrouw en twee zoons. Zij waren voor het eerst op Curacao, maar ik ben er opgegroeid en heb er mijn jeugd beleefd. Het eiland is mij lief. Het afval probleem kende ik vroeger ook al. Toen stond er op sushitrucks al “tene Corsow Limpi”. Maar blijkbaar heeft dat nooit veel geholpen. Ook vorig jaar toen ik er met vakantie was schrok ik van het vele afval op sommige plaatsen. Op de weg naar Vearsenbaai zag ik langs de weg oude koelkasten en komplete volle vuilniszakken, maar op de weg naar Westpunt en Banda Abou viel het gelukkig weer mee. Maar op de weg naar Hato en Mahuma was het verschrikkelijk, zelfs dode honden en kabrieten zag ik liggen. Oke, als ik ergens een autowrak in een tuin zie staan, vind ik het niet zo heel erg. Dat vind ik typisch Curacao maar netjes is wat anders. Maar al dat zwerfafval, vind ik ergelijk. Ja men kan wel zeggen dat de overheid meer vuilnisbakken moet plaatsen, maar die moeten dan ook weer leeg gemaakt worden op tijd. Ik ben bang dat met de komst van meer hotels en dus ook meer toeristen, dit probleem alleen maar groter wordt. Het wordt de hoogste tijd dat ze op Curacao dit probleem via een milieuwetgeving gaan aanpakken. Maar kijk eens hier in Nederland rond. Daar wordt ik soms ook niet vrolijk van. Ik heb laatst op een grote parkeerplaats vlak bij de duitse grens fotos gemaakt van alle rotzooi die daar lag in de bosjes en op de parkeerplaats zelf. En ik dacht toen, hier is Curacao niks bij.
  Groeten Frank v/d Weijer

 • Arie & Almere

  Afval maakt winst

  De meeste zaken die als afval worden weggegooid zijn namelijk grondstof en kunnen hergebruikt worden.
  Simpel en effectief.

  gr, Arie

 • Martina

  U heeft gelijk, dat is gewoon zo. Wij houden niet van onze eiland en gooien overal vuil op de grond. Wij gooien liever alles op de grond dan in de prullebak. Niemand wil vuil meenemen naar huis. Dat vinden wij gewoon niet leuk. Jammer!!! Wij gooien onze grof vuil liever in de mondi dan naar Landfill rijden het is te ver. Zo denken wij. Jammer!!! Er moet meer en meer reklame over vuil weggooien en grof vuil ophalen, doode dieren begraven. Er moet een team worden geinstalleerd voor controle van mensen dat vuil ergens in de mondi deponeert. En geeft de mens een zware verbal. Wat wij hier op Curacao doet met onze vuil is helemaal niet goed. Wij hebben geen respect voor Curacao en voor de natuur van Curacao. Jammer Jammer !!!